Nuffnang

Rabu, 15 Mac 2017

Pengalaman : Proses In Vitro Fertilisation (IVF) 3


Percubaan ke-2 IVF


8 Mac 2017 ( 1st period)  appointment dibuat untuk proses seperti bulan yang sebelum ni... pada hari period ke-3, saya akan buat scan lagi. Jururawat pesan awal-awal untuk buat pembayaran (RM30 ++ sahaja) di tingkat bawah sebelum dapatkan no giliran jumpa doktor.


Tiba masanya untuk di scan.....berdebar-debar rasanya...dalam fikiran banyak betul persoalan.... doakan yang terbaik sahaja. semua perkara adalah urusan yang maha mengetahui. sebelum scan, jururawan minta kita buang air kecik dulu.


Setelah abis scan, tunggu kat ruang menunggu.. dap dip dup...jatung. ..


Ding dong dengar bunyi mesin no giliran... tiba juga giliran saya


Doktor dengan tenang menerangkan setiap keputusan scan. Dinding rahim dah nipis.. sesuai untuk suntikan puregon... tapi terdapat sedikit kemuskilan terdapat cyst di sebelah kiri ovari. Doktor arahkan untuk check darah. bagi memastikan cyst tersebut aktif atau tidak..


Jururawat panggil untuk ambil sample darah... 



Dalam pukul 2,30pm, pihak hospital maklumkan bahawa result darah dah keluar, bacaan tinggi sikit. dan doctor cadang agar proses suntikan puregon.  percubaan IVF untuk kali ni tak dapat diteruskan.... tunggu untuk cycle seterunya.......


©2017, copyright Nur Ellena

Pengalaman : Proses In Vitro Fertilisation (IVF) 2


........  setelah result dah keluar, appointment dibuat untuk jumpa doctor bagi mendengar apakah proses seterusnya yang perlu dibuat...


Rasa berdebar-debar juga time tunggu jmp doktor... alhamdulillah, semuanya ok walaupun ada sedikit kekurangan.. proses seterunya boleh diteruskan....


Fasa setrusnya ,  kena tunggu period time yang seterunya. pada 29 Jan 2017 hari pertama period, kena hari ahad pula, tak boleh buat temujanji. Tunggu isnin baru boleh call PPUM. Pada hari ke-3 period adalah appointment untuk  buat untrasound scan. Jika tidak ada masalah suntikan puregon boleh dimulakan. Walaubagaimanapun... IVF untuk kali ni tak boleh diteruskan,. Doktor maklumkan bahawa dinding rahim masih tebal, tidak sesuai untuk suntikan puregon....... kena tunggu cycle period seterusnya.


©2017, copyright Nur Ellena

Pengalaman : Proses In Vitro Fertilisation (IVF) 1

 Perkhawinan kami kini menghampiri usia 8 tahun. Belum lagi dikurniakan anak. Belum dapat rezeki lagi, tapi tak salah kalau kita berusaha dengan cara lain daripada menunggu saja. Kami cuba untuk buat rawatan secara tradisional (ubat-ubatan kampung, pantang dengar ada makcik pandai urut) Rawatan moden pun telah dicuba ( laparoskopi, kaedah IUI telah dibuat ). Pernah cuba buat IUI di LPPKN, tapi separuh jalan jer.. saya stop atas sebab-sebab tertentu. Kami cuba rawatan di Klinik Hamid Arshat, mesti ramai yang tahu berkaitan dengan Klinik ni. Setelah beberapa tahun menjadi patient Dr.Hamid, akhirnya Dr. Hamid mencadangkan untuk kami mencuba kaedah IVF.


Surat rujukan daripada klinik Dr.Hamid telah dikeluarkan, bermula pada penghujung 2016 kini saya menjadi gynecological patients di PPUM/UMMC.

Bermulalah cerita baru...


Appointment pertama di PPUM untuk procedure IVF bermula pada penghujung Disember 2016, pada kunjungan pertama ni just jumpa doktor pakar. Doktor terangkan proses-proses IVF dari awal hingga akhir. Doktor akan tanya beberapa soalan berkaitan dengan latarbelakang  suami dan istri. kena share semua dengan doktor agar senang untuk memastikan apa keperluan yang perlu dibuat. Lawatan pertama ni,contoh darah suami diambil. bayaran kurang daripada RM100. -  resit hilang.Suami perlu buat appoinment di bahagian makmal untuk sample sperm. sperm perlu dihantar ke makmal dalam masa kurang dari 2 jam dari masa dikeluarkan.. bayaran ni pun tak ingat.. tp agak murah juga.


Appointment kedua, pada hari ke-2 period (bulan Jan 2017), istri perlu hantar sample darah untuk ujian. Masa ni tak perlu jumpa doktor. bayaran tak ingat.


Appointment ketiga, pada hari ke-12 , istri sekali lagi perlu ambil sample darah. Tunggu  result keluar.... baru dapat ke prosedure seterunya....


©2017, copyright Nur Ellena